LED verlichting Nieuws

LED versus gewone gloeilampen: Maken ze echt een verschil? Als u onlangs op zoek was naar nieuwe gloeilampen, hebt u waarschijnlijk te maken gehad met wat wel oneindig veel opties lijken. Recente innovaties hebben ons allerlei nieuwe lichttechnologie gebracht. Van gloeilampen die reageren op geluidsgolven (jawel) tot lampen die dodelijke bacteriën bestrijden (serieus, dit bestaat echt), wat vroeger een eenvoudige lichtbron was, blijft zich ontwikkelen.

Maar als je gewoon een nieuwe lamp nodig hebt voor je bedlampje, hoe weet je dan dat je de juiste beslissing neemt? Welke gloeilampen zijn ontworpen om beter voor het milieu te zijn en om ons te helpen besparen op onze elektriciteitsrekeningen?

Deze en andere veelgestelde vragen over gloeilampen beantwoorden we hieronder.

Het simpele feit is dat LED-lampen 75% minder energie verbruiken dan gloeilampen.

Wat zijn mijn opties als het gaat om gloeilampen?
In één woord: veel! Maar hier zijn drie van de meest populaire:

Gloeilampen – Dit zijn de ouderwetse, “typische” gloeilampen waar velen van ons mee zijn opgegroeid. Ze zijn niet erg energie-efficiënt en ze gaan niet lang mee.
Compacte fluorescerende gloeilampen (CFL’s) – Dit zijn de “spiraalvormige” gloeilampen die in ons opkomen als we aan spaarlampen denken.
LED’s – LED-lampen zijn zeer energiezuinig, maar hebben nog steeds het uiterlijk en de sfeer van een gloeilamp.
Gloeilampen, CFL’s en LED’s verbruiken allemaal verschillende hoeveelheden energie. Maar het zijn de LED lampen waar u volgens ons echt aandacht aan moet besteden.

Wat zijn LED lampen?

Technisch gezien zijn LED lampen geen gloeilampen – LED staat voor “light-emitting diode.” Het zijn kleine halfgeleiders (diodes) verpakt in plastic om de elementen te beschermen en het licht te focussen. Volgens Dictionary.com is een diode “een halfgeleiderapparaat met twee aansluitingen, waardoor de stroom slechts in één richting kan stromen”. De stroom komt in een anode (+) en vloeit uit een kathode (-). LED’s hebben niet eens gloeidraden zoals een gloeilamp heeft.

Wat is het verschil tussen een LED en een gloeilamp?
Als we het over een “gewone gloeilamp” hebben, bedoelen we een gloeilamp, het type dat al bestaat sinds Thomas Edison zijn uitvinding in 1879 patenteerde. Deze gloeilampen hebben gloeidraden die zowel warmte als licht produceren wanneer er energie doorheen stroomt. LED’s daarentegen hebben elektronen die stromen om fotonen te creëren – licht dat we kunnen zien. Fotonen produceren bijna geen warmte. LED’s hebben ook veel minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht te produceren als gloeilampen, en gaan veel langer mee.

Besparen LED’s energie?

LED’s verbruiken veel minder energie dan gloeilampen omdat diodelicht veel efficiënter is dan gloeilamplicht.

Led-lampen verbruiken meer dan 75% minder energie dan gloeilampen. Bij lage vermogens is het verschil zelfs nog groter. Heldere LED-schijnwerpers verbruiken slechts 11 tot 12 watt, terwijl ze een lichtopbrengst produceren die vergelijkbaar is met die van een gloeilamp van 50 watt.

Een ander voordeel van LED’s is de “gedoe-factor”. LED’s gaan veel langer mee dan een gewone gloeilamp.

Hoe zit het met CFL-lampen?
CFL-lampen zijn ook efficiënter dan gloeilampen vanwege de manier waarop ze licht produceren. Volgens Energy Star: “In een CFL wordt een elektrische stroom door een buis gestuurd die argon en een kleine hoeveelheid kwikdamp bevat. Dit genereert onzichtbaar ultraviolet licht dat een fluorescerende coating (fosfor genoemd) aan de binnenkant van de buis activeert, die vervolgens zichtbaar licht uitstraalt.”

U kent CFL’s misschien als de lampen die in het begin zwak zijn en een tijdje nodig hebben om op te warmen tot volledige helderheid. Maar als de elektriciteit eenmaal begint te lopen, verbruiken deze lampen ongeveer 70% minder energie dan gloeilampen. Ze zijn dus niet zo efficiënt als LED’s en ze hebben een kortere levensduur.

Maar kosten LED’s niet meer?

De initiële kosten van een LED waren ongeveer het dubbele van wat een gloeilamp kostte. Maar de kosten zijn gedaald, en het is nu moeilijk om lampen te vinden die geen led zijn. Dat komt omdat ze zo veel efficiënter zijn dan gloeilampen dat ze op lange termijn geld besparen. Dat heeft ze tot het favoriete product van de verlichtingsindustrie gemaakt.

Het gemiddelde Amerikaanse huis heeft ongeveer 40 gloeilampen. Als u die allemaal vervangt door LED’s, kunt u 300 dollar per jaar besparen op uw energiekosten (als het gloeilampen zijn – als u CFL’s hebt, kunt u wachten tot ze doorgebrand zijn om ze te vervangen door LED’s). Dat maakt de iets hogere initiële kosten van LED’s meer dan goed.

Verschillen gloeilampen zowel in kwaliteit als in prijs?
Oorspronkelijk verkozen veel mensen CFL’s boven LED’s omdat ze een bredere lichtbundel werpen, waardoor ze beter geschikt zijn voor staande lampen. Maar de LED-technologie wordt steeds beter en LED’s geven nu een breder, warmer licht.

Wat LED’s en CFL’s zo veel efficiënter maakt dan gloeilampen, is de hoeveelheid energie die ze verbruiken om een bepaalde hoeveelheid licht te produceren. Als we het over wattage hebben, zijn geen twee lampen gelijk. Een gloeilamp van 1000 watt verbruikt weliswaar dezelfde hoeveelheid energie, maar straalt met die energie een heel ander lichtniveau uit. Daarom is het van cruciaal belang om bij het vergelijken van lampen te kijken naar de helderheid, of lumen.

Een lumen is een maat voor het licht. Als LED’s, CFL’s en gloeilampen allemaal hetzelfde aantal lumen hebben, hebben ze dezelfde helderheid. U vindt lumen op de verpakking van gloeilampen. Voor het meest efficiënte licht zoekt u het gewenste aantal lumen (hoe groter, hoe helderder) en kiest u de lamp met het laagste wattage. Leds zullen waarschijnlijk in alle gevallen winnen.

Een ander voordeel van leds is de “gedoe-factor”. LED’s gaan veel langer mee dan een gewone gloeilamp, wat betekent dat u het gedoe bespaart van het zoeken naar de lade waar u de gloeilampen in had opgeborgen – om nog maar te zwijgen over het geld voor nieuwe lampen. Fabrikanten zeggen dat een LED ongeveer 10 jaar meegaat, of 100.000 uur continu gebruik.

Kan ik geld besparen met LED’s?

De meeste mensen begrijpen nu dat LED’s energie besparen, maar aarzelen misschien nog om de hogere prijs voor LED’s te betalen. Maar het is het waard.

Laten we eens een eenvoudige berekening maken om de efficiëntie en besparingen van verschillende lampen te vergelijken. We gaan uit van een gloeilamp van 100 watt, om het rekenwerk eenvoudig te houden, en dat een kWh energie 15 cent kost.

Gloeilamp: Een gloeilamp van 100 watt die een heel jaar brandt, verbruikt 876 kWh energie, wat 131,40 dollar aan elektriciteitskosten kost. Vergeet niet dat u de gloeilamp ook moet vervangen, waarschijnlijk ongeveer één keer per maand.
CFL-lamp: Een CFL-lamp van 25 watt geeft evenveel licht als een gloeilamp van 100 watt, maar verbruikt in de loop van het jaar slechts 216 kWh aan energie. Dat komt neer op $32,40 aan energiekosten, en u hoeft de lamp waarschijnlijk maar twee keer te vervangen.
LED: Een lamp van 16 watt geeft evenveel licht als een gloeilamp van 100 watt, en verbruikt per jaar slechts 140 kWh energie. De elektriciteitskosten zouden slechts 21 dollar bedragen. Oh, en één led zou het hele jaar meegaan.
Ieders cijfers zullen lichtjes variëren op basis van de elektriciteitskosten in hun gemeenschap, maar bekijk deze grafieken van Viribright en Eartheasy voor meer real-world vergelijkingen. Begin dan met het vervangen van uw gloeilampen door LED’s! Ze maken echt een verschil.